PETROVANY: Predsudky voči Rómom búrajú futbalovým turnajom zmiešaných tímov

02.08.2008 Prešov

Petrovany 2. augusta (TASR) - Priestorom na neformálnu komunikáciu medzi rómskym a nerómskym obyvateľstvom, ktorá má napomôcť odbúrať vžité predsudky a stereotypy, je dnešný futbalový turnaj zmiešaných tímov v ...
"Podujatie sme pripravili po prvýkrát a nazvali turnaj víťazov. Stretávajú sa družstvá z Petrovej v okrese Bardejov, Petrovan v okrese Prešov, Spišského Hrhova a Roškoviec v okrese Levoča a družstvo zo Sobraniec. Šiesty tím vytvorili zástupcovia mimovládnych organizácií, ktoré pracujú s Rómami. Podujatie je súčasne spomienkou na rómsky holokaust, " uviedla pre TASR Mirka Hapalová z občianskeho združenia (OZ) Pre pindre, riaditeľka slovenskej pobočky českej humanitárnej a rozvojovej organizácie Člověk v tísni.
Podľa Hapalovej futbal má vo východoslovenských obciach tradíciu a zbližuje ľudí. Rezervy v činnosti mimovládnych organizácií zameraných na prácu s Rómami z vylúčených komunít vidí vo vzájomnej komunikácií ale aj komunikácii so samosprávami. Účastníci si môžu pri športe a zábave vymeniť skúsenosti a neformálne diskutovať.
Futbalový turnaj dopĺňa prezentácia komunitých centier z Roškoviec a Petrovej, vystúpenie tanečného súboru zo Sobraniec a koncerty hudobných skupín. Komunitné centrum otvára v súčasnosti aj obec Petrovany. Starosta Ján Lenko konštatoval, že sa inšpirovali výsledkami práce komunitného centra v Roškovciach, ktoré prevádzkuje organizácia Člověk v tísni.
Zaujímavosťou je, že obce, ktoré sa zúčastňujú na podujatí, stavali alebo sa chystajú stavať byty nižšieho štandardu s podporou Štátneho fondu rozvoja bývania. Výstavbu, ale aj následné užívanie často sprevádzajú rôzne komplikácie a samosprávy, ktoré sa problematike venujú, majú obmedzené možnosti otvorene o nich diskutovať.
 

Vyberte región

mark